O panogi

MOK priznal cheerleading

Mednarodna cheerleading zveza (ICU) je bila včeraj priznana s strani izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja za začasno obdobje treh let. Od kar 16 mednarodnih športnih zvez v postopku sta bili priznani samo ICU in IFMA (tajski boks).

ICU bo sedaj med drugim lahko sofinancirana s strani MOK in bo lahko sodelovala v njegovih razvojnih programih.

Stalno priznanje mora sprejeti še skupščina MOK. Naslednja skupščina bo potekala v Limi (Peru) v septembru 2017 – to bo prva priložnost za ICU, da prejme tudi stalno priznanje. S tem bi se odprle tudi realne možnosti, da bo v primeru izbora Los Angelesa za organizacijo POI 2024, cheerleading tam izveden kot eden izmed dodatnih športov. Cheerleading ima namreč v ZDA več kot 118-letno tradicijo, sicer pa je prisoten že v 110 državah sveta.

Cheerleading se v osnovi deli na dve športni panogi – cheerleading in cheer ples. Tekmovalna panoga cheerleading temelji na ocenjevanju koreografij, ki vsebujejo dvige, mete, piramide, cheer in akrobatiko. Cheer ples je sestavljen iz več različnih stilov plesa, najpogosteje iz pom plesa, hip hopa in jazza ter je znan po uporabi cofov in izvajanju posebnih cheer plesnih elementov.

Cheerleading zveza Slovenije ima 11-letno zgodovino in je v njej trenutno aktivnih 819 športnikov in športnic. Slovenski športniki so osvojili že 11 medalj na svetovnih prvenstvih, od tega 3 naslove svetovnih prvakov. Prav tako so slovenski tekmovalci in tekmovalke v cheerleadingu ter cheer plesu v celotni zgodovini osvojili kar 73 medalj na evropskih prvenstvih, od tega 19 naslovov evropskih prvakov in so po uspešnosti v Evropi na 2. mestu, takoj za Norveško. V letu 2015 je CZS organizirala tudi evropsko prvenstvo, ki se ga je udeležilo 3100 športnikov iz 23 držav.

Kontakt za medije:
Anže Zadravec
070/501-098
pr@cheer.si

Prosimo vas tudi, da v objavah ne uporabljate prevodov za besede cheerleading, cheer, cheer ples (npr. navijači, akrobatske skupine in drugo), ker ustreznih prevodov ni in se tako cheerleading ohranja tudi v imenu zveze. Nekaj slik iz našega arhiva, ki jih lahko uporabite ob objavi, najdete na povezavi.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij.

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljane na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili najboljšo izkušnjo brskanja. Z nadaljevanjem uporabe te strani ali s klikom na gumb Sprejmi, se strinjate s tem.

Zapri