Inkluzivni cheerleading

Inkluzivni cheerleading je nova kategorija v cheerleadingu, ki je bila prvič predstavljena na ICU svetovnem prvenstvu 2017. Ekipe v inkluzivnem cheerleadingu so mešane ekipe športnikov z gibalnimi ovirami in brez oviranosti, ki skupaj tekmujejo bodisi v performance cheer koreografiji ali v koreografiji, katera vključuje vse elemente cheerleadinga.

Gibanje dokazano deluje sprostitveno na mišično in duševno napetost otrok in odraslih, žal pa se invalidi premalo vključujejo v športne dejavnosti, zato je namen predstaviti in ponuditi novo športno-rekreativno dejavnost, ki pomaga pri izboljšanju in ohranjanju zdravstvenega ter psihičnega stanja, kakovostno zapolnitev in popestritev prostega časa ter izboljšanje odnosov v skupini.

V inkluzivni cheerleading kategoriji lahko sodelujejo gibalno ovirani na invalidskih vozičkih ali otroci s posebnimi potrebami. V pravilih ICU je navedeno, da mora biti ekipa sestavljena iz najmanj 25% športnikov invalidov. Pri pravilih in smernicah za izvajanje tekmovalne točke se upoštevajo prilagoditve, ki jih imajo ljudje z različnimi motnjami, da se lahko varno izvaja tekmovalni nastop.

Vsakemu se s prilagoditvami lahko najde pomembna vloga, da uspešno po svojih zmožnostih sodeluje v inkluzivni cheerleading ali performance cheer koreografiji ter se tako nauči novih atraktivnih gibalnih dejavnosti. Na ta način se zmanjšuje razlike in omogoča inkluzijo, kar ima bonitete za vse udeležence.

Glede sodelovanja v inkluzivni cheerleading ali performance cheer ekipi, lahko kontaktirate:

  • Športno društvo GIB Ljubljana Šiška (Ljubljana, inkluzivni cheerleading) – Anja Tegelj,
  • Športno kulturno društvo Frklje (Škofljica, inkluzivni performance cheer) – Nastja Šturm Pirc in
  • Športno društvo Pike (Koper, inkluzivni performance cheer) – Artur Steffe.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij.

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljane na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili najboljšo izkušnjo brskanja. Z nadaljevanjem uporabe te strani ali s klikom na gumb Sprejmi, se strinjate s tem.

Zapri