Tekmovanja

Slovenija je v cheerleadingu med člani najuspešnejša v Evropi!

V Pragi na Češkem je v preteklem tednu potekalo ECU evropsko prvenstvo v cheerleadingu 2017, kjer so tekmovale ekipe iz 25 držav. Slovenske barve so zastopale najbolje uvrščene ekipe z letošnjega državnega prvenstva, ki je maja potekalo v Mariboru. Cheerleading je sicer šport, ki dobiva vse večjo veljavo, tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Konec lanskega leta je bila namreč svetovna cheerleading zveza ICU priznana s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, na podlagi tega pa ima tudi Cheerleading zveza Slovenije drugi najvišji status članstva v Olimpijskem komiteju Slovenije.

  

V članskem delu evropskega prvenstva so slovenske ekipe dosegle dve zlati medalji (naslova evropskih prvakov) ter eno srebrno medaljo od skupno sedmih kategorij, med mladinci pa eno zlato medaljo (naslov mladinskih evropskih prvakov) od skupno petih kategorij.

  

Naslov evropskih prvakov je v kategoriji mešanih cheerleading ekip osvojila slovenska ekipa Žabice, ki je prejela 402 točki. Na drugem mestu med 14 ekipami je bila s 393 točkami norveška ekipa Viqueens Force in na tretjem nemška Dolphins Coed s 382 točkami. Gre za eno najbolj atraktivnih kategorij v cheerleadingu, saj so tekmovalne točke sestavljene iz dvigov, metov, piramid, gimnastike in navijanja. Posebnost te kategorije je tudi v tem, da gre za mešane ekipe, kjer so znotraj ekip skupaj tako fantje kot dekleta. Trener slovenske ekipe Matevž Remškar je o sestavi ekipe povedal naslednje: “Vedno znova me preseneti kako odlični smo Slovenci v svoji majhnosti. Od leta 2012, ko smo v članski kategoriji prvič osvojili medaljo, takrat srebro, se kvantitativno nismo dosti okrepili – kar se tiče moških tekmovalcev nas je pravzaprav manj – smo pa delali z glavo in ne samo z mišicami.” Glede same uvrstitve pa je dodal sledeče: “Letos takšnega rezultata morda res nismo pričakovali, smo pa definitivno dali največ kar smo lahko in se hkrati ne precenili, kar se je na koncu obrestovalo.”

Bela! Rdeča! Žabice ❤️ 🐸 #slovenia #coed #ecueuropeans2017 #competition #ecu #europeancheerunion #cheerleading

A post shared by European Cheer Union (@ecucheer) on

Prav tako je naslov evropskih prvakov osvojila slovenska ekipa Ladies in sicer v kategoriji cheer pom ekip. Dekleta so zmagala v konkurenci kar 24 ekip s prejetimi 396,5 točkami. Na drugo mesto se je s 386,5 točkami uvrstila finska ekipa Cyrenes in na tretje avstrijska Milleniumdancers Seniors, ki je prejela 383,5 točk. Kategorija cheer pom ekip je nabolj znana po uporabi cofov, skokov in po različnih atraktivnih elementih. Prav tako je ekipa Ladies v podobni sestavi kot v kategoriji cheer pom ekip osvojila srebrno medaljo med 9 cheer jazz ekipami, kjer je s 379 točkami za 12 točk zaostala za rusko ekipo Neo Dance. Trenerka slovenske ekipe Sausan Julević je ob obeh odličnih uvrstitvah povedala: “Neskončno sem ponosna na naše punce za izjemna rezultata, sploh glede na to, da je konkurenca v pom kategoriji iz leta v leto močnejša. Za nami je zelo naporna sezona, saj so punce res trdo garale. Poleg tega pa sem zelo vesela, da raste prepoznavnost našemu športu in upam, da bomo tudi v prihodnjem letu dobili čim več novih članov.”

 

Team Slovenia #ecueuropeans2017 #competition #ecu #europeancheerunion #cheerleading A post shared by European Cheer Union (@ecucheer) on

Med mladinci je naslov evropskih prvakov osvojila ekipa Sovice v kategoriji cheer jazz ekip, kjer so tekmovale med 12 sodelujočimi ekipami. Sicer pa so med članskimi cheer hip hop ekipami Twist Divas osvojile 5. mesto, med mladinskimi mešanimi cheerleading ekipami so bile Žabice 8., med mladinskimi cheer jazz ekipami je bila ekipa Dolls prav tako 6., med mladinskimi hip hop ekipami so bile Sovice 6. in Dolls 7. ter med mladinskimi cheer pom ekipami so bile Sovice 6. in Leaders Unified 9.

Slovenija je bila tako glede na osvojene medalje najuspešnejša država v članskem delu evropskega prvenstva, skupno pa so bile od slovenskih ekip bolj uspešne zgolj finske.

Na naši Facebook strani so objavljeni tudi videoposnetki podelitev v kategorijah z osvojeno medaljo, ki smo jih sicer prenašali v živo. Več informacij o tekmovanju najdete tudi na spletni strani organizatorja.

Kontakt za medije:
Anže Zadravec
odnosi z javnostmi
Cheerleading zveza Slovenije
070/501-098

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij.

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljane na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili najboljšo izkušnjo brskanja. Z nadaljevanjem uporabe te strani ali s klikom na gumb Sprejmi, se strinjate s tem.

Zapri