Mediji

Zahteva popravka članka ‘Navijačice nad junaki’ – športni dnevnik Ekipa

Spodaj navedeno besedilo smo naslovili na g. Jurija Završnika (avtorja članka) in na g. Gorana Obreza (odgovornega urednika medija) :

Spoštovani,

v luči članka ‘Navijačice nad junaki’ Jurija Završnika, ki je bil objavljen v športnem dnevniku Ekipa v četrtek, 19. aprila 2018, Cheerleading zveza Slovenije želi dodatno predstaviti dejstva v prid naši športni panogi, ki je bila uporabljena za argumentacijo po avtorjevem mnenju nepravične kategorizacije športov, hkrati pa vas skladno s 26. členom Zakona o medijih naprošamo, da naš odgovor oziroma popravek tudi objavite.

Avtor v članku večkrat izpostavi in primerja futsal in cheerleading. Popolnoma sprejemamo dejstvo, da ima vsak pravico do svojega mnenja. Sami se ne bomo spuščali v kakršnekoli primerjave z drugimi športi, saj smo prepričani, da vsaka zveza svojo športno panogo razvija na način, ki se ji zdi najbolj primeren. Želeli pa bi, da se naš šport predstavi na korekten način, predvsem s pravimi informacijami in dejstvi.

Avtor je v svojem članku opisal našo športno panogo kot ‘dekleta, ki plešejo’. Tak opis je v tem kontekstu zavajajoč, saj Cheerleading zveza Slovenije pokriva dve panogi, cheerleading in cheer ples. Cheerleading, panoga, ki ni predstavljena na nobeni od dveh slik, še manj pa je omenjena, je tista, ki je uvrščena v sistem Registracije in kategorizacije športnikov v Republiki Slovenije in je tista, zaradi katere je dvajset športnikov in športnic kot posledica osvojitve naslova evropskih prvakov uvrščenih na seznam kategoriziranih športnikov.

Cheerleading kot tekmovalna kategorija vključuje dvige, piramide, mete in navijanje. Poznamo dve tekmovalni disciplini, ena je tako imenovana mešane cheerleading ekipe, druga pa dekliške cheerleading ekipe. V nasprotju s povprečnim poznavanjem cheerleadinga v Sloveniji se s cheerleadingom ukvarja tudi veliko predstavnikov moškega spola.

To je tudi disciplina, v kateri je slovenska ekipa osvojila naslov evropskih prvakov, zato je posploševanje panoge na ‘dekleta, ki plešejo’ povsem nekorektno. Z namenom korektne slikovne predstavitve naše kategorizirane panoge vam prilagamo slike, ki ponazarjajo panogo, o kateri je govora.

V članku so ves čas omenjena dekleta in uporabljene slike z evropskega prvenstva v futsalu. Tudi tu želimo, da se predstavijo prava dejstva. Tako cheerleading kot cheer ples poznata dve pojavni obliki. Prva je tekmovalna, kjer se izvajajo tekmovanja na vseh ravneh z izjemo olimpijskih iger.

Druga, morda javnosti bolj poznana, pa je tako imenovana oblika podpore športom. Tu ekipe med odmori nastopajo z namenom zabavanja občinstva, ti nastopi pa se večinoma zelo razlikujejo od tekmovalnih nastopov. Tudi iz tega razloga je povsem nekorektno predstaviti to pojavno obliko, ko je govora o tekmovalnem športu, kategorizaciji itn.

Naši športniki že leta osvajajo odličja na svetovnih, evropskih in drugih mednarodnih tekmovanjih, na kar smo izredno ponosni in za kar se bo Cheerleading zveza Slovenije trudila tudi v prihodnje. Veseli smo, da je trud naših športnikov prepoznala tudi država. S tem priznanjem bomo lahko naš šport razvijali še bolje, predvsem pa bomo našim športnikom lahko nudili kvalitetnejše pogoje za trening in tekmovanja.

Prosimo vas, da objavite naš odgovor, hkrati pa vas vabimo, da si naš šport ogledate tudi na kakšnem tekmovanju.

V primeru dodatnih pojasnil smo vam vedno na voljo.

Cheerleading zveza Slovenije
predsednik
Martin Tuš

Besedilo v originalni obliki je na voljo preko povezave. Zahtevi za popravek smo priložili tudi spodaj objavljene fotografije.

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij.

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljane na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili najboljšo izkušnjo brskanja. Z nadaljevanjem uporabe te strani ali s klikom na gumb Sprejmi, se strinjate s tem.

Zapri